>> Liberation Concert 2017
Datum voor het concert in 2017 is zondag 17 september 2017.   >> lees verder
Requiem 2009
Op zondag 13 september 2009 is voor de vierde maal op de Amerikaanse begraafplaats het Margraten Requiem gehouden. De beheerder van de begraafplaats, de American Battle Monuments Commission, heeft hiervoor toestemming verleend. Dit nadat het Requiemconcert reeds drie jaar grote belangstelling heeft ontvangen. Het Limburgs Symfonie Orkest heeft op deze dag het Requiem van Dvořák vertolkt.

Het Requiem is uitgevoerd door het Limburgs Symfonie Orkest, onder leiding van Kynan Johns. De eerdere requiemconcerten op de Amerikaanse begraafplaats waren in 2006 het requiem van Mozart, in 2007 het requiem van Verdi en in 2008 het requiem van Brahms.
 
Dirigent: Kynan Johns
 
Solisten:
Helen Lepalaan, mezzo- sopraan
Maribeth E. Diggle, sopraan
Pascal Pittie, tenor
Richard Sveda, bariton
 
Koor: Vocaal Collectief (instudering: Jaak Gregoor)
 
Antonín Dvořák
Antonín Dvořák componeerde zijn Requiem in 1890, het jaar waarin hij zijn creatieve kant ontplooide. Dit werk vormt een grote beschouwing over de vaak verontrustende vragen van het menselijk bestaan. De opbouw van de mis is wat ongebruikelijk: de compositie bestaat uit twee delen, die beide zijn opgebouwd uit de gebruikelijke aaneensluiting van een aantal sequensen. Tussen het Sanctus en het Agnus Dei heeft Dvořák een lyrisch deel toegevoegd, namelijk het Pie Jesu, dat op de laatste tekstregels van de sequens Dies irae is gebaseerd. De eerste tonen, twee stijgende seconden die met elkaar zijn verbonden door de droeve klank van een verminderde terts, vormen het leidmotief dat in het hele werk in vele variaties opduikt.

Het Requiem van Dvořák is een van de beste werken uit de klassiek-romantische periode. De compositie vormde een bron van inspiratie voor veel andere Tsjechische componisten, onder wie Josef Suk en Bohuslav Martin. Het Requiem werd op 9 oktober 1891 onder leiding van Dvořák zelf voor het eerst uitgevoerd in Birmingham, Engeland. Dit succesvolle optreden was zijn weg naar succes.
 
Het Requiem van Dvořák bestaat uit twee delen met een totale duur van 94 minuten:

Sectie I:
1.Introitus: Requiem aeternam
2.Graduale: Requiem aeternam
3.Sequentia: Dies irae - Tuba mirum - Quid sum miser - Recordare, Jesu pie - Confutatis maledictis - Lacrimosa

Sectie II :
4.
Offertorium: Domine Jesu Christe Hostias
5. Sanctus - Pie Jesu
6. Agnus Dei